ישוב
אירוּס הוא יישוב קהילתי חילוני באיזור השפלה, בתחום המועצה האיזורית גן-רווה. היישוב אושר ב-1998 ע"י משרד הפנים והוקם בפועל בשנת 2011. אירוס ממוקם על גבעות הכורכר - ממזרח ליישוב בית חנן ומצפון ליישוב בית עובד - על כביש 42 (בסמוך למחלף עין הקורא על כביש 431 המוביל לירושלים ות"א). היישוב גובל בצד המזרחי שלו בשמורת אירוס הארגמן הנושקת לנס-ציונה. בשנת 2013 הוכר אירוס ע"י משרד הפנים כיישוב קהילתי.
היסטוריה
קרקעות היישוב נרכשו על ידי משפחות יהודיות בבולגריה בשנות ה-20 של המאה ה-20, כחלק מתוכנית של ההסתדרות הציונית בבולגריה להקמת יישוב שתושביו יעסקו במקצועות חופשיים וייתמכו ביוצאי בולגריה תושבי האזור, במושב בית-חנן, שעסקו בחקלאות. כל הקרקעות שנמכרו בבולגריה, נרשמו בשנת 1945 על שם החברה הא"י ליישוב עולים בע"מ שהוקמה על ידי שליחי ההסתדרות הציונית בבולגריה, כאשר הקרקעות שלא נמכרו הועברו לידיה. בתחילת שנות ה-50 נרשמו הקרקעות שנרכשו על שמם של הקונים בטאבו.
בתקופת המנדט הבריטי אושר היישוב בתוכנית מתאר R220 (שנת 1947) לבקשתה של החברה הא"י ליישוב עולים, אך במשך עשרות שנים לא ממושה התוכנית לכלל מעשה. בשנת 1971 הוכרזו האדמות כקרקע חקלאית ובשנת 1981 הוכרזו חלק מהאדמות כגן לאומי בתוכנית מתאר ארצית. בעקבות אישור תוכנית זו הוגשה תביעה כנגד הוועדה המקומית לתיכנון ולבניה "שורקות" על ידי החברה הא"י ליישוב עולים בגין ירידת ערך ודרישת פיצוי.
לאחר חקיקת שינוי לחוק הליכי תכנון ובניה בשנת 1990 שאפשר לגורמים פרטיים להגיש תוכניות לוועדה לבניה למגורים ולתעשייה, הגישו החברה הא"י ליישוב עולים ביחד עם בעלי קרקעות במתחם את תוכנית בר/במ/109 אשר מייעדת את המיתחם למגורים ולמבני ציבור.
בעלי הקרקעות ויורשיהם ניהלו מאבקים ארוכים, חלקם בערכאות, ובשנת 2007 ניתן אישור סופי לבניית היישוב. בשנת2010 התקבלו היתרי הבנייה הראשונים והחלה הבנייה בפועל.
ב-6.5.2012 הגיש ראש המועצה האזורית גן-רווה, מוני אלימלך, בקשה למנכ"ל משרד הפנים להכיר באירוס כיישוב עצמאי, זאת למרות ההנחיות של תמ"א 35 הקובעת כי אין להקים יישובים חדשים אלא לפתח את הנגב והגליל וכן כי אין להכיר ביישובים מתפתחים ליד יישובים קיימים כישובים חדשים, ולכן על פי תוכנית זאת לא ניתן להכיר באירוס בתור יישוב חדש ויש לספח אותו לאחד המושבים השכנים (בית עובד או בית חנן) או לעיר הסמוכה (נס ציונה). בתאריך 31.10.2012 מונתה ועדת חקירה מטעם משרד הפנים אשר התבקשה לקבוע סופית את מעמדו המוניציפלי של אירוס.
באפריל 2013 החליטה הוועדה - לאחר בחינת עמדות שונות של גורמים נוספים בעלי עניין, בהסתמך על כך שאין היגיון בחיבור אירוס לנס ציונה עקב הגן הלאומי המפריד ביניהם, בהסתמך על התובנה שאין היגיון בצירוף אירוס לבית עובד ובית חנן מכיוון שאופיים החקלאי שונה מאופיו הקהילתי-עירוני של היישוב שיוקם, ובהתסמך על תוכנית המתאר הבריטית הקובע למעשה כי אירוס אינו למעשה יישוב חדש אלא יישוב שהוקם כבר בקום המדינה - כי אירוס יהיה יישוב קהילתי עצמאי בשטחה של המועצה האזורית גן-רווה.
הווה ועתיד
היישוב מתוכנן לכלול כ-450 יחידות דיור פרטיות, מהן 350 על מגרשים חד-משפחתיים בשטח של 500 מ"ר + 100 בתים דו-משפחתיים על שטח של 250 מ"ר. שטחי הבנייה המותרים לכל יחידת דיור הם גבוהים יחסית לפרויקטים אחרים משום שהתוכניות אושרו לפני שנים רבות.
ע"פ תב"ע אירוס, מתוכננים לקום ביישוב מרכזי מסחרי, קאנטרי קלאב, מרכז קהילה/ מתנ"ס, גני ילדים, מרפאה, קריית חינוך, בית כנסת, דיור מוגן ומצפור נוף, שייבנה בנקודה הגבוהה ביותר וישקיף על היישוב כולו ועל שמורת אירוס הארגמן ממזרח ליישוב.
נכון ל-2019 מתגוררות באירוס כ-150 משפחות והוא כולל בית כנסת ומגרש ספורט רב-תכליתי. תהליך הפיתוח בעיצומו ובתים רבים נמצאים בתהליך בנייה. מאז הקמתו נוהל היישוב ע"י ועד מקומי ממונה מטעם המועצה. כיום מנוהל היישוב ע"י ועד מקומי אשר נבחר לראשונה ע"י התושבים בבחירות 2018 לרשויות המקומיות.